Femsetsrysare när Hylte/Halmstad säkrade historisk dubbel

Grand Prix-helgen i Uppsala fick en magnifik avslutning genom den dramatiska herrfinalen som avgjordes först i skiljeset. Där stod Hylte/Halmstad som segrare, vilket innebär att klubben åker hem med dubbla titlar i bagaget. Tidigare under dagen säkrade nämligen Hylte/Halmstads damer sitt första GP-guld.

SOLLENTUNA 2-3 HYLTE/HALMSTAD
Setsiffror: 15-25, 25-19, 19-25, 25-21, 9-15.
Poängbäst: Marcus Nilsson 27 (H/H), Staffan Blomgren 22 (SVK).
Komplett statistik!

I och med dubbeln skriver Hylte/Halmstad historia. För första gången någonsin är en och samma förening nu regerande Grand Prix-mästare på både dam- och herrsidan.
– Fantastiskt stort! Jag och Pedro (Mendes, coach för damlaget, reds. anm.) pratade om det här i augusti inför säsongen. Det är en dröm att vi åker härifrån med två troféer. Sollentuna ska ha beröm för den imponerande höga nivå de hela tiden spelar på. Så fort vi dippar minsta i kvalitet tar de över, men när vi spelar på topp är vi det bättre laget. Det är små marginaler, säger H/H-coachen Almir Ljutovac.

Foto: Robert Boman

För Hylte/Halmstads herrar är det här den första Grand Prix-titeln sedan 2013 och den totalt sjätte i ordningen.

Egenfostrade Marcus Nilsson var tungan på vågen i den svängiga tillställningen. Inte minst i femte set, där han dominerade. Totalt blev det 27 poäng för 38-åringen.
– Svängigt värre! Det var upp och ner och högt och lågt. Vi började fantastiskt bra och var i princip hundraprocentiga i första set. Vi krossade! Sedan kom Sollentuna tillbaka i andra och vi tappade i intensitet och fokus. De gjorde väldigt få misstag och spelade sitt spel helt oberoende av oss. Vi tog lärdom och spelade bättre i tredje och även helt okej i fjärde, som vi ändå förlorade. I femte gick vi bara in och köttade och mosade. Vi kom in i ett bra ”flow” och släppte det aldrig, sammanfattar Nilsson matchen.

Första titeln med moderklubben

För ”Max”, som Marcus Nilsson kallas i volleybollkretsar, var dagens titel högst speciell.

Med sitt digra CV – bland annat innehållande en Champions League-titel från 2013 samt utmärkelsen som turneringens mest värdefulle spelare – är han en av svensk volleybolls största spelare genom tiderna. Inför förra säsongen återvände Nilsson till moderklubben Hylte/Halmstad, efter ett nära två decennier långt proffsäventyr, med målet att komplettera sitt överfulla prisskåp med två titlar han ännu inte lyckats spela hem; Grand Prix och SM. Och nu har alltså lyckats säkra den förstnämnda.

– En härlig känsla, det känns jättekul! Inte bara för mig, utan för alla inblandade. Det våra elitlag gjort här idag betyder mycket för hela klubben. Jag tänker också på min lagkamrat Philip ”Pilen” Pettersson som har hur många GP-silver som helst och fram tills idag aldrig vunnit. Nu fick han äntligen den där pokalen. Det kan inte bli bättre! säger ”Max”.

Philip ”Pilen” Pettsson med GP-pokalen. Foto: Robert Boman

För Sollentunas del innebar dagens nederlag en förlorad mästartitel och en bruten svit om 16 raka segrar i tävlingsmatcher mot svensk motstånd. Senaste gången det hände var den 23 februari 2020 mot Falkenberg (2-3).

SVK-spikern Jakob Molin:
– Det känns så klart ledsamt och tungt i laget just nu, men vi gjorde vad vi kunde idag och det räckte inte. Hylte/Halmstad gjorde det bra och spelade på en nivå vi inte mött tidigare på svensk mark. Nu vet vi vad som krävs för att vinna SM-guld senare i vår.

Avskalat och anpassat

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen. I potten ligger, ära, titlar och Europacupplatser.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig.

2021 års upplaga avgjordes i Uppsala och var ingen annan lik. Pågående pandemi gjorde att årets GP-matcher varken kunde eller fick bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning vidtogs flera åtgärder på förhand i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis hade deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testades innan tillträde till arenan.

Vidare var bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomfördes utan publik. Endast de som var nödvändiga för genomförandet deltog på plats i Fyrishov.

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley 0-3 Engelholm (21-25, 20-25, 20-25)
12.30 Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna (25-15, 25-12, 25-16)

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd): https://bit.ly/3sMIqCe
18.00 Sollentuna 3-0 Habo (25-21, 25-12, 25-20)

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer: Engelholm 1–3 Hylte/Halmstad (23-25, 25-21, 25-14, 25-13)
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad 3-2 Sollentuna

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se
• Livestreaming: www.volleytv.se
• Spelschema, resultat, statistik – damer
• Spelschema, resultat, statistik – herrar