Falkenberg till final efter holmgång

Falkenberg och Linköping har varit två av svensk volleybolls giganter under de senaste åren. Under lördagen gjorde de upp om en finalplats i Grand Prix. Och vilken show de bjöd på sedan…

Matchen rivstartade – och det var Linköping som satte an tonen. Falkenbergs Jean Prado Silva gick upp för att dunka in den första poängen, men LVC:s Wilhelm Nilsson och Erik Sundberg tajmade blocket perfekt och tvingade tillbaka Silvas spike tillbaka ner på FVBK:s sida. Smack – du-dunk. 1-0 Linköping.

LVC red vidare till en tidig 3-0-ledning på rent adrenalin. Där och då vaknade Falkenberg. Med besked. Ett par minuter senare hade halläningarna vänt till 6-4. Och de var inte nöjda där. De höll ledningen hela vägen till setvinst, 25-21.

Andra set blev än svängigare. Lagen turades om att ha kommandot och bjöd på några riktigt läckra bolldueller. När akten närmade sig sitt avgörande gjorde LVC ett ryck och gick från 20-20 till 22-20. Klart där? Icke. FVBK-coachen Patrick Aparicio tog en vältajmad timeout och plötsligt hade Falkenberg vänt på steken. Linköping reducerade visserligen till 24-24, men Falkenberg förlorade aldrig initiativet. Via 26-24 var 2-0-ledningen deras.

Men Linköping skulle svara. Och det var blockspelet och lagkapten Carl Ahremark som visade vägen. 25-20 och 1-2 i set gav nytt liv till matchen. Och varför ändra ett vinnande koncept? Linköping fortsatte prestera med sitt välväxta block och fick bollarna att smattra in på motståndarnas planhalva även i den fjärde akten. Falkenberg hade plötsligt svårt att hänga med, och det gjorde inte saken bättre att LVC:s poängkung, Erik Sundberg, började komma igång på allvar. Via ett servess till 25-16 såg Wilhelm Nilsson sedan till att ta matchen till ett femte, avgörande set.

En redan rafflande drabbning skulle nu nå sitt crescendo. Och det kom att spegla matchen väl. Det skulle nämligen svänga, ännu en gång. Falkenberg krånglade sig ur Linköpings momentum och plötsligt hittade de igenom det så ogenomträngliga försvaret på andra sidan nätet. 15-9 blev spiken i kistan och poängen som ger FVBK chansen att försvara fjolårets GP-titel.

– Otroligt viktig för oss, speciellt eftersom vi vet att de är sugna på att slå oss i och med att vi vunnit två gånger i rad. De har ett par riktigt stora killar i laget som gör det tufft för oss genom stora delar av matchen, men vi gör ett bra jobb med att ta oss förbi, säger David Åkerman.

Matchen var både fart- och känslofylld, något Åkerman uppskattar:
– Det hör till. Så ska det vara mellan de här lagen. Annars är det inte lika spännande. Jag gillar skarpt.

I finalen ställs Falkenberg mot vinnaren i matchen mellan Hylte/Halmstad och Örkelljunga. Linköping får i sin tur ladda om för bronsmatch.

Matchstatistik finns här!

SPELSCHEMA – GRAND PRIX

Lördag 7 januari
10.00 Semifinal damer, Hylte/Halmstad 3–0 Örebro
12.30 Semifinal damer, Engelholm 3–0 Lindesberg
15.30 Semifinal herrar, Linköping VC 2– 3Falkenberg
18.00 Semifinal herrar, Hylte/Halmstad – Örkelljunga
* SAMTLIGA matcher sänds via Volleykanalen

Söndag 8 januari
09.00 Bronsmatch damer, Örebro vs. Lindesberg
11.30 Bronsmatch herrar
14.30 Final damer
16.30 Final herrar

FAKTA – GRAND PRIX
Var? Fyrishov
När? 7-8 januari
Arrangör: Uppsala VBS & Svensk volleyboll
Antal funktionärer: Ca 100
Övriga turneringar: Ungdomens GP, DistriktsSlaget

Foto: Falkenbergsbild