Engelholm till final efter revansch mot mästaren

Förra året fick Engelholms VS sin titelsvit om fem raka Grand Prix-guld bruten av rivalen Örebro. Under lördagens GP-semi fick skåningarna något av en revansch när samma Örebro besegrades i tre raka set. Ser vi starten på en ny titelsvit?

ÖREBRO 0-3 ENGELHOLM
Setsiffror: 21-25, 20-25, 20-25
Poängbäst: Elis Bento 16 (EVS), Iida Murto 14 (Örebro).
Fullständig statistik!

Segersiffrorna skrevs till 25-21, 25-20, 25-20. Inte konstigt att EVS-coachen Patrick Aparicio var nöjd med lagets insats:

– Jätteskönt att vinna med 3-0. Vi möter ett bra lag som står upp och fajtas hela vägen, men vi genomför vår ”gameplan” och lyckas hålla uppe nivån när de försöker pusha tillbaka oss. Känslan är att vi hade kontroll på matchen. Tjejerna utförde taktiken bra i egen serve och satte press på Örebro. Vi hade scoutat hur de spelar i sådana situationer och vårt block och försvar blev bättre genom hela matchen. Samtidigt är vår egen mottagning väldigt bra. Det gav varje spelare en chans att kliva fram, och det gjorde de verkligen.

– En härlig seger, inte bara för att det var en repris från förra årets GP-final. Det finns så mycket historik mellan de här klubbarna, och jag och ”Svante” (Örebro-coachen Jonas Svantesson, reds. anm.) har både coachat och spelat mot varandra sedan jag kom till Sverige. Men det klart att det märktes lite extra på de tjejer som var med och förlorade förra året att det var en speciell match idag. De var helt inställda på att det inte skulle få hända igen, att vi inte skulle vara lika snälla mot dem. Vi ville visa vad vi går för, konstaterar Patrick vidare.

Jonas Svantesson, head coach i Örebro:
– Det är så här det är. Förra året var GP en fantastisk upplevelse. I dag kommer vi inte upp i samma nivå, och då blir det så här tråkigt. Men vi drar viktiga lärdomar och tar sikte mot SM-slutspelet som är det stora målet.

I söndagens final ställs Engelholm mot Hylte/Halmstad eller Sollentuna som i skrivande stund gör upp i den andra GP-semifinalen.

Följd händelseutvecklingen via www.grandprixvolleyboll.se, livescore och livestream!

Avskalat och anpassat

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen. I potten ligger, ära, titlar och Europacupplatser.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig.

2021 års upplaga avgörs i Uppsala och är ingen annan lik. Pågående pandemi gör att årets GP-matcher varken kan eller får bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning har flera åtgärder på förhand vidtagits i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis har deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testas innan tillträde till arenan.

Vidare är bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomförs utan publik. Endast de som är nödvändiga genomförandet deltar på plats i Fyrishov.

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley 0-3 Engelholm (21-25, 20-25, 20-25)
12.30 Hylte/Halmstad – Sollentuna

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd)
18.00 Sollentuna – Habo

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer: Engelholms vs vinnaren mellan Hylte/Halmstad – Sollentuna
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad vs vinnaren mellan Sollentuna – Habo

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se
• Livestreaming: www.volleytv.se
• Spelschema, resultat, statistik – damer
• Spelschema, resultat, statistik – herrar

FAKTA – GRAND PRIX 2021
Datum: 23-24 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Örebro (dam), Sollentuna (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
Damer
Engelholm: 9 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket: 2 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld
Vallentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 5 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld