Engelholm går för femte raka GP-guldet efter övertygande semifinalseger

Åttafaldiga GP-mästarna Engelholms VS imponerade mot semifinalmotståndarna Gislaved. Efter seger i tre raka set går laget för femte raka GP-titeln och totalt nionde raka svenska titeln, inräknat de fyra raka SM-gulden.

Engelholm klev in i lördagens GP-semi med ett fläckfritt facit från pågående elitseriesäsong där laget är obesegrat och toppar tabellen i överlägsen stil. Och nog levde de upp till förväntningarna. Gislaved slet hårt, men lyckades inte skaka motståndet. Sophie Carpentier briljerade från sin vänsterkant med totalt 23 poäng, en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på att matchen var över efter tre akter.

Engelholms 19-åriga landslagspassare Vilma Andersson om segern:
– Det känns helt otroligt, det här är ju mitt första Senior-GP. Så himla kul, jag kan nästan inte fatta det att man ska få spela final och mot Örebro som dessutom är så duktiga. Det kommer bli så kul så det känns bara jättehärligt just nu. Det var väldigt, väldigt nervöst i början kan jag säga men det släppte mer och mer och man känner att laget stöttar en jättemycket så det kändes jätteskönt. Och sen kändes det bara bättre och bättre och sen gick det ju hem till slut. Vi hade lite problem med servarna i början, att vi missade lite mycket så jag tror det är det. Att man verkligen måste fokusera varje gång man går ner till servelinjen. Och kanske vårt mottag, att hålla i det hela tiden och sen bara att kämpa på varje boll för det är vad man kommer behöva göra, varje poäng räknas ju.
Om finalmatchen mot Örebro:
– Det är jättesvårt att säga men jag tror att det kommer vara väldigt jämnt i alla fall, det hoppas jag. Och en rolig match, sen får vi se vem som drar det längsta strået. Det skulle betyda jättemycket att vinna, för min del väldigt mycket eftersom det skulle vara mitt första GP-guld.

Foto: Robert Boman

GVK:s lagkapten Stina Lindstam om matchen:
– Lite besviken, det känns som vi kunde ha gjort mycket bättre ifrån oss. Vi var inte riktigt ”där” och var trögstartade och lät på så sätt Engelholm få övertaget direkt. Vi hade behövt högre mottag och borde varit tryggare i vårt spel. När vi väl fick chansen att anfalla fegade vi ur i rädsla för att de skulle blocka ner oss hårt. Nu får vi ladda om för morgondagens match. Det skulle betyda mycket att besegra Hylte/Halmstad, det är alltid speciellt att möta dem i och med att det är derby.

I söndagens GP-final ställs EVS mot Örebro, som under förmiddagen utmanövrerade Hylte/Halmstad i tre raka akter. Läs mer här!

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

Lördagens Senior-GP-semifinaler streamas, men då med en enkel produktion på Svensk volleybolls Youtubekanal. Även söndagens medaljmatcher streamas men då av Sportsground på www.grandprixvolleyboll.seLäs mer här! 

ENGELHOLM 3-0 GISLAVED
(25-19, 25-17, 25-21)
Poängbäst: Sophie Carpentier (Engelholm) 23, Tara Daerden (Gislaved) 11.
Komplett matchstatistik!

HELGENS GP-MATCHER

LÖRDAG 19 JANUARI
10.00 – semi 1 dam: Örebro 3-0 Hylte/Halmstad
12.30 –  semi 2 dam: Engelholm vs Gislaved
15.30 – semi 1 herr: Hylte/Halmstad vs Örkelljunga
18.00 – semi 1 herr: Linköping vs Falkenberg

SÖNDAG 20 JANUARI
09.00 Bronsmatch damer
11.30 Bronsmatch herrar
14.30 Final dam
16.30 Final herr

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved
Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga
Länk till söndagens livestream!

Officiell turneringssajt: [www.grandprixvolleyboll.se]www.grandprixvolleyboll.se.
Spelschema/resultat/statistik/livescore – dam
Spelschema/resultat/statistik/livescore – herr

Foto: Robert Boman.