En månad till GP: Kampen om avancemang tätnar

Vi har en högintressant elitserievecka framför oss. Med exakt en månad till 2017 års upplaga av Grand Prix ska kampen om de sista, åtråvärda platserna avgöras. Volleyboll.se ger er förutsättningarna.

Helgen 7-8 januari avgörs 2017 års upplaga av Grand Prix Volleyboll i Fyrishov, Uppsala. De fyra bästa dam- och herrlagen i Elitserien kvalificerar sig för turneringen, som näst efter SM räknas som den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll.

Nu i helgen får vi äntligen veta vilka lag som kniper de åtråvärda platserna. Och det ser ut att bjudas på ett riktigt drama. På herrsidan är guldfavoriterna Linköping och Hylte/Halmstad vidare sedan tidigare, men strax bakom pågår ett öppet race där tre lag (Falkenberg, Örkelljunga och Habo) slåss om de två kvarvarande platserna.

FVBK i förarsätet

Svenska mästarna Falkenberg har bäst odds i nuläget med sina 21 inspelade poäng, därefter följer Örkelljunga och Habo på 20 respektive 19 inspelade pinnar. Habo ligger definitivt pyrt till i och med att de endast har en match kvar att spela, att jämföra med FVBK och ÖVK som har två vardera. Men skam den som ger sig. Hoppet lever in i det sista för de rödklädda. Och i dagsläget är det inte helt otroligt att de tar sig hela vägen, trots allt. Konkurrenternas spelschema är nämligen inte helt enkelt.

Till saken hör att Falkenberg möter just Örkelljunga och Habo de kommande dagarna – och att de förlorar båda matcherna är definitivt ingen omöjlighet. Två av FVBK:s sammanlagt fyra förluster den här säsongen har kommit mot just Örkelljunga (1-3) och Habo (2-3). Laget kan å andra sidan säkra avancemang redan i morgon, vid seger mot ÖVK, och då är det plötsligt Örkelljunga och Habo som får slåss om den sista GP-platsen.

Länk till tabell och spelschema finns här:
http://svbf-web.dataproject.com/CompetitionStandings.aspx?ID=66&PID=89

Linde vs. Gislaved

På damsidan är tre av fyra lag klara. Svenska mästarna Engelholm får sällskap till Uppsala av guldfavoriten Hylte/Halmstad samt fjolårsfinalisten Örebro. Den fjärde och sista GP-platsen innehas i detta nu av Lindesberg, men kan i slutändan hamna i Gislaveds ägo. ”Linde”, som har en match kvar att spela, parkerar på 15 poäng efter nio omgångar. GVK står å sin sida noterade för 12 poäng, men har två matcher kvar att spela och kan i morgon gå ikapp via seger mot tabelljumbon RIG Falköping. Även här lutar det alltså åt att de sista GP-platserna delas ut i helgen. Där och då hemmaspelar Lindesberg mot Sollentuna, medan Gislaved tar sig an Hylte/Halmstad på bortaplan.
Fullständig tabell och spelschema finns här:
http://svbf-web.dataproject.com/CompetitionStandings.aspx?ID=67&PID=90

Klara GP-lag
Damer: Engelholm, Hylte/Halmstad, Örebro
Herrar: Linköping, Hylte/Halmstad

Fakta – Grand Prix 2017
Datum: 7-8 januari
Arrangör: Uppsala VBS och Svensk volleyboll
Plats: Fyrishov, Uppsala
Antal lag: Fyra dam och fyra herr

Officiella GP-sajten: http://www.grandprixvolleyboll.se/
Officiellt Facebook-evenemang:
https://www.facebook.com/events/732916950194035/

Boka helgpaket!

Hotellnatt, middagsbuffé och inträde till elitmatcherna ingår. Mer info och bokning via uppsalagp@gmail.com!